Grand Canyon South Rim

De Grand Canyon behoort tot de bekendste nationale parken van de Verenigde Staten. De enorme kloof is 446 kilometer lang, de breedte varieert van 16 tot 29 kilometer en het diepste punt is maar liefst 1.829 meter. Het kost ongeveer twee dagen om te voet naar de bodem van Grand Canyon en weer terug te lopen; de meeste mensen beperken hun bezoek daarom tot de prachtige uitzichtpunten langs de kloofrand of maken een rondvlucht. De Grand Canyon is een bezienswaardigheid die erg waardevol is in geologisch opzicht: de blootgelegde gesteentelagen vertellen veel over de vroegste geologische geschiedenis van het Noord-Amerikaanse continent. Het meest opmerkelijke is misschien nog wel de continue verandering; elke verschoven wolk, elke nieuwe schaduw en elke andere lichtinval zorgt voor een compleet ander beeld van dit wereldwonder. De Colorado-rivier verdeelt het Grand Canyon National Park in twee delen: de North Rim (noordelijke rand) en South Rim (zuidelijke rand). De South Rim is het hele jaar door geopend en is de toegankelijkste en meest bezochte bezienswaardigheid.

Grand Canyon Village: Het centrale deel van de South Rim is Grand Canyon Village. Hier zijn voorzieningen zoals hotels en restaurants. Vlakbij Grand Canyon Village ligt het bezoekerscentrum, waar je terecht kunt voor informatie over wandelingen en ranger-activiteiten. Ook draait er een interessante film over de Grand Canyon. Naast het bezoekerscentrum ligt Mather Point; voor velen de eerste echte kennismaking met de immense Grand Canyon. De Grand Canyon is op verschillende manieren te bekijken. Er zijn bijvoorbeeld helikoptervluchten en ezeltochten, deze kun je het beste vooraf (online) reserveren. Zelf op pad gaan kan natuurlijk ook. Langs de kloofrand lopen twee wegen die je toegang bieden tot uitzichtpunten en wandelroutes: dit zijn de Hermit Road (in westelijke richting) en de Desert View Drive (in oostelijke richting).
village2Hermit Road (West Rim Drive): Grand Canyon Village wordt met Hermits Rest in het westen van Grand Canyon National Park verbonden door de Hermit Road. Deze weg, op de South Rim, is dertien kilometer lang. Hermit Road is alleen in de wintermaanden opengesteld voor auto’s en campers, op andere dagen moet je gebruik maken van gratis shuttlebussen, die zeer frequent rijden. Het eerste uitzichtpunt aan de Hermit Road is Trailview Overlook, vanwaar je uitkijkt over de gehele canyon en de Bright Angel Trail, die een afdaling in de canyon mogelijk maakt. Vanaf Hopi Point zie je een deel van de Colorado-rivier. Het is een van de beste plaatsen langs de Hermit Road om de zonsondergang te bekijken.
hermit

Desert View Drive (East Rim Drive):
De Desert View Drive loopt van het bezoekerscentrum naar Desert View, gelegen bij de oostelijke ingang van Grand Canyon National Park. Tussen het interessante Yavapai Point and Geology Museum, het bezoekerscentrum en Yaki Point, rijden gratis shuttlebussen. De andere bezienswaardigheden, waaronder Grandview Point, het Tusayan Museum en Desert View, zijn alleen met eigen vervoer bereikbaar. Grandview Point, met 2.256 meter een van de hoogste uitzichtpunten van Grand Canyon National Park, is een goede plek om de zonsondergang te zien. Verderop langs Desert View Drive ligt het Tusayan Museum, een museum met de restanten van een indiaanse nederzetting. Weer een aantal kilometer verder oostwaarts kom je bij Lipan Point, waar je zicht hebt op de Colorado-rivier. Je ziet de loop en kunt zelfs enkele stroomversnellingen waarnemen. De parkweg eindigt bij Desert View, waar een bezoekerscentrum en oude uitkijktoren staan.