Dag 8 Arches – Dead Horse SP

Dinsdag 7 Juni 2016

Wat een wind vannacht, de camper stond flink heen en weer te schudden. Vandaag worden we wakker als de zon al hoog aan de hemel staat, al met al is het het toch pas 6:15 uur. We eten ons ontbijtje weer lekker buiten, wind is wat afgezwakt en de temperatuur stijgt alweer aardig. Na het ochtend ritueel gaan we op pad, we beginnen op de camping met broken arch. Daarna rijden we naar Devils Garden, hier is het al behoorlijk druk het is echt een parkeerplekje zoeken we lopen totaan Landscape arch op de terugweg pakken we een paar bogen mee. Hierna rijden we Delicate arch we gaan niet helemaal lopend naar de Arch maar we nemen het iets hogere viewpoint. Deze loopt al aardig gestaagt omhoog, als we de boog in beeld hebben zien we dat er genoeg mensen zo gek genoeg zijn om de 2,5 km erna toe te wandelen. En dan alleen om onder de boog te kunnen staan, en dan nog met heel veel andere mensen op de foto. We rijden weer verder, bij Panoramapoint nemen we even wat voor de lunch. Dan gaan we door naar Windowssection, hier is het inmiddels nog een stuk drukker en ook beide parkeerplaatsen zijn bijna nagenoeg helemaal vol. We parkeren benenden bij Double Arch en lopen dan eerst naar boven om WindowsArch en Tortle Arch te bekijken Double arch zetten we van een afstandje op de foto. We stoppen ook nog even bij Garden of Eden en Balance rock, als laatste kijken we nog even bij Park Avenue en besluiten dan om het park weer te verlaten.We rijden naar Dead Horse State park, we stoppen even bij het Visitor Centre van hieruit heb je zicht op de hel blauwe Potash velden.

Vroeger hakte men de potash (= kaliumzout) ondergronds uit. Tegenwoordig pompt men grote hoeveelheden water uit de Colorado River door ondergrondse tunnels, waardoor de zouten uit de rotsbodem worden opgelost in dit water en deze oplossing wordt weer opgepomt en uitgevloeid in de bassins. Door de vele uren zonneschijn en het droge klimaat verdampt het water uit de bassins en blijft het kaliumzout over, dat als het droog is bij elkaar wordt geschraapt door grote bulldozers. Tijdens dit proces wordt er een blauwe kleustof aan de oplossing toegevoegd, die helpt om het verdampingsproces te versnellen. Per dag wordt er zo’n 700 tot 1.000 ton kaliumzout geproduceerd. Op het terrein staan grote pakhuizen om het in op te slaan. Per trein en per vrachtauto wordt het verder het land in getransporteerd. Dit kaliumzout wordt vooral gebruikt als grondstof voor kunstmest, maar het wordt ook gebruikt in diervoeders en in boorolie, die bestemd is voor olieboringen.

Om 15:00 uur staat de camper op zijn plekkie het enige wat we hier hebben is stroom, maar dan kan in ieder geval de airco aan, want dat is wel hard nodig we staan hier pal in de zon. Voor het eten doen we niks meer gewoon lekker liggen, zitten in de zon boekje lezen. Na het eten, wat we uiteraard weer buiten hebben gedaan, hier hebben ze pickniktafel met een afdakje erboven lopen we een stukje van de West Rim trail. Al met al 5,7 km gelopen met al het gewandel in Arches erbij vinden we dat meer dan genoeg. Voor de zonsondergans is het een beetje bewolkt de zon komt nog wel onder de wolk uit maar echt spectaculair is het niet hierna kan de Airco dan eindelijk uit. We zitten nog even, we wilde op de sterren wachten maar aangezien het behoorlijk bewolkt is duiken we er rond 22:15 uur in.

Camping: Dead Horse point Dead Horse Point Park State UT-313 Moab, UT 84532 VS Gps: 38.486582, -109.740407

Gereden: 95 km.

Gereden: 95 km.

Route in Maps