Canyonlands NP

Gedurende miljoenen jaren hebben de Green River, de Colorado River en hun zijrivieren zich een weg gebaand door het rotslandschap in Utah. Hierdoor is een van de meest ruige gebieden in de Verenigde Staten ontstaan, een bijna ondoordringbaar labyrinth van kloven met talloze natuurlijke bogen, bruggen en de meest grillige rotsformaties. Door de rivieren wordt het park in drie stukken verdeeld, die elk een eigen karakter hebben. Het drukst bezochte gedeelte is het hoog gelegen Island in the Sky District, vanwaar je spectaculaire uitzichten hebt over de omgeving. Het gedeelte dat The Needles wordt genoemd, wordt gedomineerd door kleurrijke rotsformaties. Het zeer afgelegen The Maze is het meest ruige deel van het park, en wordt alleen door zeer ervaren backpackers bezocht. Canyonlands is vooral een geweldig park voor de meer avontuurlijke toerist, die tochten wil maken met vierwielaangedreven auto’s of mountainbikes, of die kiest voor een rafttocht over een van de rivieren. Er zijn ook diverse lange wandeltochten mogelijk. De gemiddelde toerist kiest over het algemeen voor het Island in the Sky District, voor de mooie uitzichten.

Een paar leuke korte wandelingen zijn:

canyonlands hike

  • 1) Grand View Point Trail
   Lengte: 3 kilometer (heen en terug) Duur: 1 uur
   Dit is een eenvoudige wandeling tot het uiterste einde van de Island in the Sky mesa. Op de voorgrond ligt Monument Basin, dat vol staat met hoge stenen pilaren. Daarachter daalt het landschap trapsgewijs af naar Green River en de Colorado River, die in de verte samenvloeien. Veel bezoekers ervaren het panoramische uitzicht op dit grillige landschap als het hoogtepunt van hun bezoek aan Canyonlands. Dit is dan ook een van de meest populaire trails.
  • 2) Mesa Arch Loop Trail
   Totale lengte: 800 meter Hoogteverschil: 25 meterDuur: 30 minuten
   Het is erg mooi om deze trail te lopen tijdens de zonsopgang. De boog van de Mesa Arch biedt een zeer fotogenieke omlijsting voor de daarachter gelegen kloven van Canyonlands, en de La Sal Mountains op de achtergrond.
  • 5) Neck Spring Loop Trail
   Totale lengte: 9,3 kilometer Hoogteverschil: 91 meter Duur: 4 uur
   Tijdens deze trail kom je overblijfselen tegen van oude veekralen en -hekken. Verder kom je bij de waterbronnen Neck Spring en Cabin Spring, waar vaak vogels en andere dieren te zien zijn.
  • 6) Whale Rock Trail
   Totale lengte: 1,6 kilometer Hoogteverschil: 30 meter Duur: 1 uur
   Na een vrij lastige klim bereik je een uitkijkpunt, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het Upheaval Dome gebied.

1 Camping: Willow Flat

Willow Flat Campground in Canyonlands National ParkSize/Cost
12 sites, $10 per site
Reserve No, first come, first served
 • Located in the Island in the Sky District on a side road 8.7 miles from the entrance
 • Amenities include vault toilets, fire rings and picnic tables – there is no fresh water
 • Sites are available for both tents and RVs – length limit is 28 feet
 • This campground is in the more popular Island in the Sky District and is very small; it is often full during peak visitation

Info folder (island of the sky gedeelte)